Project managers в ІТ: управлінці, технарі, або чемпіони з переговорів? EPAM Campus

Невміння делегувати завдання – найкоротший шлях до повного вигоряння. У нашій компанії базові знання Вакансія Project Manager з програмування не є обов’язковими для Project Manager. Однак корисно розуміти основні концепції для ефективної комунікації з технічними спеціалістами та ухвалення кращих рішень.

Project Management, що це таке та чому необхідні менеджери проєктів?

  • А ще могти вибудовувати процес розробки з нуля на новому проєкті, враховуючи специфіку та потреби команди.
  • Чи задовольнить клієнта проєкт, багато в чому залежить саме від роботи проєкт-менеджера.
  • Потім йде до клієнта і презентує проект, відповідає за роботу кожного фахівця.
  • Але не перестарайтеся, тому що надмірно активні обговорення повертають нас до попереднього пункту.
  • Проектний менеджер — не суворий начальник, якого мають боятись.

Його завдання орієнтовані на довгострокову перспективу. Він, як стратег бренду, постійно працює над його розвитком та вдосконаленням. Його завдання полягає у забезпеченні відповідності продукту потребам ринку та цільової аудиторії, зростанні його популярності та прибутковості. Іноді проєктний менеджер веде кілька проєктів, тоді кількість мітингів і документації збільшується. Звісно, в різних компаніях завдання, які виконує РМ, можуть суттєво відрізнятися.

Наскільки затребувані Рroject-менеджери

Проєкт-менеджер щодня спілкується з клієнтами, і 99% з них — англомовні. Якщо ви не можете розповісти на зідзвоні, чим займається команда, та проговорити scope робіт — далі інтерв’ю з рекрутером ви не зайдете. Більшість сучасних PM&rashquo;ів – це люди, які раніше працювали програмістами чи тестувальниками. Згідно з дослідженнями, які проводить сайт ДОП, середній вік проектного менеджера – 28 років, а його зарплата – $2000. В середньому «Project manager» в Україні заробляє грн. Діапазон, що містить медіану, виділено на графіку.

Задачі та обов’язки менеджера проєктів

Продовжуючи, ви приймаєте правила сайту та політику конфіденційності. Не в усіх організаціях є поділ на Senior, Middle і Junior, хоча фактично обов’язки цих фахівців будуть різними. Робота в критичних умовах чи умовах обмежених ресурсів, делегування завдань. ✓ Концентроване постійне навчання та професійне резюме. Перевірка email та месенджерів для коригування планів на наступний день.

Скільки заробляє Project Manager в Україні та за кордоном?

Якщо початківцям потрібна допомога з питань, які не виникали в них на попередніх проєктах, вони можуть надіслати реквест одному з менторів і ми їм із цим допоможемо». Жоден серйозний проєкт не обходиться без статуту, технічного плану, запитів зміни, звітів тощо. Заповнювати всі ці документи також входить до списку обов’язків PM’а. Наприклад, клієнт просить додати в мобільний додаток ще один спосіб реєстрації.

що робить Project Manager

Це навіть не джуніор, не початковий рівень, а передпочатковий. Трейні проходять стажування в компанії — навчаються та отримують практичний досвід, після навчання є шанс бути працевлаштованим у тій самій компанії. Часто кандидати мають свій список компаній-фаворитів, в яких хотіли б працювати. Якщо ви серед них, тоді регулярно переглядайте розділ вакансій безпосередньо на їх сайтах, а також сторінки в соцмережах.

Project Manager: хто такий PM, чим він займається, де навчатись професії та як знайти роботу

Підприємці готові брати новачків, але лише з гарною базою знань. Підтвердження кваліфікації у вигляді сертифіката чи диплома не буде безпосередньо впливати на рішення, але стане великим плюсом. Люблю людей, які попри свій досвід та знання «не спіймали зірку». З якими можна домовитися про зустріч та поспілкуватися за кавою. А якщо казати про реальний приклад того, хто мене надихає, це, мабуть, Річард Бренсон.

На початку роботи з проєктом моє основне завдання полягає в тому, щоб усі попередньо зібрані вимоги клієнта були узгоджені. У нас є документація, ми з клієнтом проходимось по ній, підтверджуємо всі деталі. Для мене мораль цієї історії в тому, що проєктний менеджер — це людина, яка ухвалює рішення і несе за них відповідальність. Усе решта — Jira, управління ризиками, складання графіків, чартів тощо — другорядне. Бюджет визначає прибуток та вартість проєкту для компанії. Будь-яке збільшення суми, необхідної для роботи, потрібно обґрунтувати замовнику, а прогноз прибутку потребує якісної, деталізованої аналітики.

що робить Project Manager

Однак такі ярлики дозволяють домовитися про очікування для фахівця та компанії. Нещодавно консалтингова компанія Callup опублікувала найцікавіші результати опитувань. Виявилося, що 47% співробітників отримують фідбек лише кілька разів на рік або навіть рідше. 19% зізналися, що отримують зворотний зв’язок лише раз на рік або не отримують його взагалі.

З кожним роком професія менеджера проекту стає все більш перспективною і затребуваною на ринку. За даними опитування Work.ua серед зареєстрованих шукачів з досвідом роботи Рroject-менеджером. Самі рroject-менеджери люблять жарт про те, що управляти проектами так само легко, як їздити на велосипеді. Який горить, і ти теж гориш, і всі навколо горять, і ти в пеклі. Чи вміє співробітник будувати комунікації, наскільки стресостійкий, чи може оволодіти собою у кризовій ситуації, коли на нього тисне клієнт, керівництво чи чимось незадоволена команда.

що робить Project Manager

Після цього (або паралельно) можна вчитись на курсах — тут допоможуть і Agile-курси, і курси з управління проєктами. Складні проєкти бувають у великих програмах, де є кілька вендорів (компаній, що розробляють програмне забезпечення). Іноді вони розміщені в різних часових поясах, у різних культурах і конкурують між собою.

У нас ще не було жодного студента, якому б не вдалося освоїти нову професію. Запишіться на безкоштовну консультацію до нашого менеджера і він допоможе з вибором курсу. Водночас завдання менеджера проекту створювати правильний позитивний настрій створювати більш гармонійну робочу атмосферу в колективі та підтримувати її в непростих ситуаціях. Менеджер повинен уміти створювати міцний зв’язок між клієнтом та своєю командою.

Але книги книгами, а прокачати навички можна лише на практиці, тому слідкуй за нашими курсами та іншими подіями. Essential Scrum – абетка для початківця, але і супер помічник для досвідчених менеджерів. Тут описано усі процеси, деталі та складові Project Management. На початку кар’єри спеціаліст із досвідом до року в середньому отримує $750, тоді як фахівець із досвідом понад 7 років має $3500 Ще 34,6% проджектів отримують бонуси. У нашій компанії Project Manager повинен мати експертизу в розробці, розуміти програмування та основи QA.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Scroll to Top
Scroll to Top